Friday, 26 August 2011

Kualiti minyak kelapa dara bio asli


Sebagai sebuah syarikat yang telah berjaya memenangi beberapa anugerah industri, pihak Bio Asli sentiasa memastikan produk minyak kelapa dara yang dihasilkan adalah berkualiti. Tambahan lagi , produk minyak kelapa dara bio asli bukan hanya untuk pasaran malaysia , tetapi juga pasaran luar negara.

Bagamana minyak kelapa dara diproses?

Minyak Kelapa Dara bio asli dihasilkan secara organik melalui proses pementasi semulajadi dengan tiada menggunakan haba untuk memastikan struktur lemak atau fatty asid yang kaya dengan "lauric acid" tidak rosak seperti standard yang telah ditetapkan.

Apakah proses pembuatan minyak kelapa dara bio asli terjamin kualitinya ?

Bagi menjamin kualiti struktur MCF dan antioksidan dalam minyak kelapa dara tiada perubahan serta hilang syarikat bio asli telah menggunakan teknik khas hasil dari penggabungan, pengubahsuaian dan idea ciptaan pihak bio asli sendiri dalam proses untuk menghasilan minyak kelapa dara
Oleh itu, proses penghasilan minyak kepala dara bio asli adalah tidak menggunakan enzim (merosakan ikatan lipoprotein), pemanasan berperingkat (menghilangkan antioksidan) dan pemangkin asid (menguraikan ikatan MCF). 
Selain itu, proses pegasingan air dalam minyak tidak menggunakan mesin pemanasan berperingkat di mana proses ini menghilangkan antioksidan. Kelebihan minyak kelapa dara bio asli ialah ia dihasilkan dengan teknik 100% permentasi (tiada pemanasan, tiada pemangkin kimia dan tiada enzim pemangkin). Manakala proses pengasingan air mengunakan teknik graviti & hidrodinamik dirawat sehingga 0.1 mikron yang dijamin bebas dari segala kotoran.

Sunday, 21 August 2011

Minyak kelapa dara bio asli


Definasi Minyak Kelapa Dara

Minyak kelapa dara adalah minyak yang dikeluarkan daripada buah kelapa yang cukup matang melalui proses khas tertentu dan tidak merosakkan struktur asal atau khasiat semulajadi minyak kelapa yang terdapat  di dalam buah kelapa tersebut
 
Minyak Kelapa Dara Bio Asli (PURE) –VCOP

Minyak kelapa dara asli ini diproses secara semulajadi tanpa haba dan juga kimia lain. Terdapat sekurang kurangnya 9 jenis asid lemak (Medium Chain Fatty Acids) iaitu asid caproic, caprylic, capric, lauric, myristic, stearic, oleic dan linoleic. 

Kajian sains menunjukkan kelebihan minyak kelapa dara ialah ia amat berguna untuk kesihatan manusia sama ada bayi, kanak-kanak, dewasa warga tua lelaki atau wanita. Minyak kelapa dara sesuai diminum, disapu pada kulit seluruh badan, boleh dijadikan minyak rambut atau boleh digunakan semasa bersama hubungan suami isteri dengan melumurkannya ke seluruh badan.

KANDUNGAN:
100% - Minyak Kelapa Dara

Fat types and Its %
150g
100%
Saturated
138g
92%
Monounsaturated
9g
6%
Polyunsatured
3g
2%
Natrition Fact :
Unit
per150ml
Total sugar
g
0.0
Carbohydrate
g
0.0
Energy
g
0.0
Protein
g
0.0
Cholesterol
g
0.0
Fat
g
150
Fatty Acid Component %
% w/w
C6
1.35
C8
9.87
C10
7.00
C12
49.81
C14
18.00
C16
6.85
C18
2.36
C18-1
4.30
C18-2
0.53